Tai Chi

Hier vind u een omschrijving van de bewegingsvorm Tai Chi en diverse illustraties in de vorm van beeld en artikelen. Bekijk en lees alles gerust door en als u vragen heeft kunt u altijd contact opnemen. Marc Jongsten 06-29518441/m.jongsten@gmail.com

Voor het cursusaanbod, kijkt u op de pagina Cursussen.

Yang vorm door Marc Jongsten.

Zelfde Yang vorm van de andere kant.

Hier 2 artikelen die de geest van de lessen bij Tai Chi Leiden weergeven:

Levenskunst als gids
De metafoor van de Weg en Levenskunst

Werd er in het verleden een periode van 3 maanden uitgetrokken voor het aanleren van deze vorm, nu is gekozen voor een periode van een half jaar. Het bleek namelijk dat, om de vorm goed eigen te maken meer tijd nodig is. De bedoeling is dat de deelnemers aan het einde van de cursus in staat zijn om de vorm zelfstandig uit te voeren. Naast de wekelijkse lessen zal dit echter betekenen dat er “thuiswerk” gedaan zal moeten worden, teneinde dit te bewerkstelligen. Hoewel de vorm niet erg lang is, is er toch een bepaalde mate van motivatie en toewijding vereist om hier op een bevredigende manier aan te werken.

Meer informatie? Neem gerust contact op: 06-29518441/m.jongsten@gmail.com

Een reactie van een van de beoefenaren:

“ Ik heb een aantal jaren karate beoefend; zeer waardevol, maar het nadeel was dat ik er onrustig en superalert van werd, wel fysiek maar niet geestelijk “geaard”. Karate staat in China dan ook bekend als een “externe” krijgskunst, waarin de nadruk louter ligt op de kracht van het fysieke lichaam. Nu beoefen ik taijiquan, een “interne” krijgskunst, waarbij je leert om fysiek, geestelijk en energetisch steeds meer te aarden, en van daaruit te bewegen. Dit leidt tot kalm evenwicht in plaats van onrustige alertheid, en een uiterst efficiënte manier om met je energie om te gaan. Door de gedetailleerde aanwijzingen en begeleiding van Marc heb ik ontdekt dat taijiquan niet alleen een goede aanvulling is op welke externe krijgskunst dan ook, maar zelfs onontbeerlijk om in deze laatste vorderingen te kunnen maken. Was ik hier maar veel eerder achter gekomen! “

Tai Chi is van oorsprong een zogenaamde innerlijke krijgskunst. Dat heeft alles te maken met de manier waarop we de bewegingen genereren. We gebruiken in een innerlijke bewegingsvorm niet de spieren als belangrijkste middel om bewegingen te maken, maar we genereren beweging vanuit een drukverschil in de buikstreek. Wauw…. Dat moet wat zijn zou je denken… Het is echter eenvoudiger dan het zo klinkt. Datgene wat constant een drukverschil in onze buikstreek teweeg brengt, is de ademhaling. Het zal je dan ook niet verbazen dat het maken van bewegingen in deze kunst alles te maken heeft met het coördineren van beweging en ademhaling. Het gebruik van spierkracht is bij het Tai Chi dan ook minimaal, wat het geschikt maakt voor iedereen, jong en oud mannen en vrouwen.

Dat we van Tai Chi niet moe zouden worden, is echter een fabeltje. We trainen met behulp van de oefeningen de houdingsspieren van ons lichaam. Het blijkt, dat wanneer we deze structuurverstevigende oefeningen doen, we pas daadwerkelijk in staat zijn om andere delen van ons lichaam te ontspannen. We zullen onszelf echter eerst moeten leren dragen, alvorens te kunnen ontspannen.

De basis/essentie van de trainingen zal echter gevormd worden door het Chi Kung, zoals “staan als een boom” (ook wel standing dynamics genoemd - lees hier meer over).