Tai Chi

Tai Chi is van oorsprong een zogenaamde innerlijke krijgskunst. Dat heeft alles te maken met de manier waarop we de bewegingen genereren.
We gebruiken in een innerlijke bewegingsvorm niet de spieren als belangrijkste middel om bewegingen te maken, maar we genereren beweging vanuit een drukverschil in de buikstreek. Wauw…. Dat moet wat zijn zou je denken… Het is echter eenvoudiger dan het zo klinkt. Datgene wat constant een drukverschil in onze buikstreek teweeg brengt, is de ademhaling. Het zal je dan ook niet verbazen dat het maken van bewegingen in deze kunst alles te maken heeft met het coördineren van beweging en ademhaling. Het gebruik van spierkracht is bij het Tai Chi dan ook minimaal, wat het geschikt maakt voor iedereen, jong en oud mannen en vrouwen. Bij Tai Chi Leiden beoefenen we de korte Yang vorm.

Woensdag 19.00 -20.00 uur: Aanleren van de vorm (6 maanden, instromen mogelijk).
Vrijdag 19.00 – 20.00 uur: Verdieping van de vorm en Pushing Hands.

Yang vorm door Marc Jongsten.

Zelfde Yang vorm van de andere kant.

Hier 2 artikelen die de geest van de lessen bij Tai Chi Leiden weergeven:

Levenskunst als gids
De metafoor van de Weg en Levenskunst

Een reactie van een van de beoefenaren:

“ Ik heb een aantal jaren karate beoefend; zeer waardevol, maar het nadeel was dat ik er onrustig en superalert van werd, wel fysiek maar niet geestelijk “geaard”. Karate staat in China dan ook bekend als een “externe” krijgskunst, waarin de nadruk louter ligt op de kracht van het fysieke lichaam. Nu beoefen ik taijiquan, een “interne” krijgskunst, waarbij je leert om fysiek, geestelijk en energetisch steeds meer te aarden, en van daaruit te bewegen. Dit leidt tot kalm evenwicht in plaats van onrustige alertheid, en een uiterst efficiënte manier om met je energie om te gaan. Door de gedetailleerde aanwijzingen en begeleiding van Marc heb ik ontdekt dat taijiquan niet alleen een goede aanvulling is op welke externe krijgskunst dan ook, maar zelfs onontbeerlijk om in deze laatste vorderingen te kunnen maken. Was ik hier maar veel eerder achter gekomen! “