Tai Chi/Chi Kung voorjaar 2021.

Leer luisteren naar het fluisteren van je lichaam… Learn to listen to the whispering of your body…

Tai Chi en Chi Kung – Zelfontplooiing van binnenuit, werken aan je weerstand en herstel.

Nieuws:

Hallo allemaal,

Hier even wat mededelingen mbt de komende periode van mbt feestdagen enzo.

Allereerst wat minder feestelijks, de meditatieles van maandag 19 april gaat niet door ivm een uitvaart waar ik heen moet, ik zal wel overdag in het park zijn.

De wapenles voor de dojo kan wat mij betreft gewoon doorgaan, onder leiding van bijvoorbeeld Bas, Pieter of Erik. Geef maar aan of dat kan.

Dan is er op dinsdag 27 april weer Koningsdag met wellicht daaraan gekoppelde festiviteiten. De lessen vallen dan uit.

Bevrijdingsdag op 5 mei valt op een woensdag en heeft dus voor het huidige rooster geen invloed.

Van woensdag 12 mei t/m zondag 16 mei zal ik een paar dagen op vakantie zijn en vallen de lessen op woensdag, donderdag en vrijdag uit (ook in het park).

Op maandag 24 mei is het tweede Pinksterdag en ook dan vallen de lessen uit (park en dojo).

In principe gaan de lessen in de periode daarna weer volgens schema door en hopen we natuurlijk allemaal dat we binnenkort weer in soepeler “vaarwater” komen.

Ik wens jullie allemaal fijne dagen en tot spoedig ziens!

De aard van de beoefening houdt in dat we solo oefeningen doen, op zo’n minimaal 2 meter uit elkaar. We schreeuwen/hijgen niet en ook zullen we niet veel transpireren. De beoefening valt hierdoor ruimschoots binnen de richtlijnen van de RIVM.

Chi Kung en Tai Chi beoefenen is dus veilig voor iedereen, die wil werken aan zijn/haar innerlijke en uiterlijke welzijn. Het is een ideale manier om te werken aan je mentale en fysieke weerstand en bevordert herstel na een periode van ziekte of andere malheur.

Hierbij de nieuwste nieuwsbrief:

Nieuwsbrief ACL TCCK 10

Nieuwsbrief ACL TCCK 9

Nieuwsbrief ACL TCCK 7

Nieuwsbrief ACL TCCK 6

Nieuwsbrief ACL TCCK 5

Nieuwsbrief ACL TCCK 4

Nieuwsbrief ACL TCCK 3

Nieuwsbrief ACL TCCK 2

Ons contactformulier is in onderhoud, wilt u zo vriendelijk zien ons te mailen via m.jongsten@gmail.com? Bij voorbaat dank.

[contact-form-7 id=”5″ title=”Contact form 1″]

Gedurende het huidige seizoen zal er extra veel aandacht zijn voor het “meditatieve aspect” van Tai Chi en Chi Kung. Ik hoor vaak van deelnemers of toekomstige deelnemers dat ze de beoefening van deze bewegingskunsten in verband brengen met het beoefenen van meditatie. Wanneer we meditatie zien als een methode voor zelfonderzoek (“eerste persoonsonderzoek”) klopt dat wat mij betreft helemaal en sluit dat helemaal aan bij het idee van Boeddhistische meditatie. Denk je bij meditatie aan een methode om (al is het maar kort) de realiteit te ontvluchten, dan moet ik je helaas teleurstellen. De beoefening van Tai Chi, Chi Kung, alsmede Meditatie zijn er op gericht om onze beleving van de realiteit juist te intensiveren, waardoor we een zo volledig mogelijke manier in het leven kunnen staan.
Daarom blijven we veel aandacht leggen op de mentale aspecten die een rol spelen bij de beoefening van de Chi Kung en de Tai Chi. Natuurlijk die aspecten, die behulpzaam zijn bij de beoefening, maar vooral ook die elementen die de beoefening kunnen remmen. We moeten dan denken aan bepaalde gewoontepatronen en zaken als een ingesleten “arbeidsethos” (manier van werken), die ons vaak zodanig in een keurslijf houden dat onze verdere persoonlijke ontwikkeling bemoeilijkt wordt. We zullen proberen van deze zaken bewust te worden, waarna het makkelijker wordt om uit hun greep te komen en op die manier onze persoonlijke vrijheid te vergroten en onze levenssituatie te verrijken.

In de bovenzaal is ook een kast aanwezig met daarin boeken die een positieve bijdrage kunnen leveren aan dit proces.

Voor alle groepen telt nog steeds dat je op elk moment kunt instromen. Uit ervaring blijkt dat je na enkele weken je draai wel kunt vinden. Bovendien heeft de leerstof geen lineair karakter en maakt het dus niet echt uit op welk moment van de tijdslijn je instapt. Wel is het misschien handig om eens iets te lezen over het gaan/bewandelen van een “pad of weg”.
De metafoor van de Weg en Levenskunst of iets over het begrip Levenskunst, een kernbegrip bij de beoefening van Tai Chi/Chi Kung Leiden. Levenskunst als gids

taichizwartrood2

 

This entry was posted in Nieuws, Start nieuwe cursussen. Bookmark the permalink.