Tai Chi

In deze tijd betekent dat “Op gepaste afstand”! De aard van oefenen bij Tai Chi houdt in dat we solo oefeningen doen, op zo’n 2 meter uit elkaar. We schreeuwen/hijgen niet en ook zullen niet veel transpireren. De beoefening valt hierdoor ruimschoots binnen de richtlijnen van de RIVM en zijn dus veilig voor iedereen, die aan zijn/haar innerlijke en uiterlijke welzijn wil werken!

In deze tijd van Corona-maatregelen hanteren we aangepaste lestijden en -locaties. Kijk voor de laatste stand van zaken op de Home-pagina. 

Lessen:
Tai Chi: dinsdag (beginners), woensdag (beginners) en vrijdag (verdieping) van 19.00 – 20.00 uur.

Geef je nu op:

Ons contactformulier is in onderhoud, wilt u zo vriendelijk zien ons te mailen via m.jongsten@gmail.com? Bij voorbaat dank.

Tai Chi is van oorsprong een zogenaamde innerlijke krijgskunst. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de bewegingen in de Tai Chi vandaan komen.
We gebruiken in een innerlijke bewegingsvorm niet de spieren als belangrijkste middel om bewegingen te maken, maar we maken de bewegingen vanuit een drukverschil in de buikstreek. Wauw…. Dat moet wat zijn zou je denken… Het is echter eenvoudiger dan het zo klinkt. Datgene wat constant een drukverschil in onze buikstreek teweeg brengt, is de ademhaling. Het zal je dan ook niet verbazen dat het maken van bewegingen in deze kunst alles te maken heeft met het coördineren van beweging en ademhaling. Het gebruik van spierkracht is bij het Tai Chi dan ook minimaal, wat het geschikt maakt voor iedereen, jong en oud, mannen en vrouwen. Bij Tai Chi Leiden beoefenen we de korte Yang 43 vorm.

Bij Tai Chi/Chi Kung Leiden beoefenen we de Chinese disciplines vanuit het oogpunt van de “Levenskunst”. Dat wil zeggen dat we in theorie en praktijk voorbij de “gymnastiek” proberen te kijken en te doen en dus ook voorbij een zekere mate van vrijblijvendheid willen komen. Dit houdt in dat we tijdens de lessen veel aandacht besteden aan de mentale en fysieke aspecten van het begrip Levenskunst en dat er in het centrum ook informatie te krijgen is hierover. Wat houdt dat dan in, het perspectief Levenskunst? Daar kunt u tijdens de cursussen een antwoord op krijgen.

“…..Ik merk overigens dat de taichi- en chikunglessen die ik bij je heb gevolgd veel helpen om de innerlijke rust te krijgen die voor mijn werkzaamheden nodig zijn. Zo komt alles uiteindelijk heel mooi samen……”.

Hieronder vind u alvast 2 artikelen die de geest van de lessen bij Tai Chi/Chi Kung Leiden weergeven:

De metafoor van de Weg en Levenskunst

Levenskunst als gids 

Yang vorm door Marc Jongsten.

Zelfde Yang vorm van de andere kant.

Een reactie van een van de beoefenaren:

“ Ik heb een aantal jaren karate beoefend; zeer waardevol, maar het nadeel was dat ik er onrustig en superalert van werd, wel fysiek maar niet geestelijk “geaard”. Karate staat in China dan ook bekend als een “externe” krijgskunst, waarin de nadruk louter ligt op de kracht van het fysieke lichaam. Nu beoefen ik taijiquan, een “interne” krijgskunst, waarbij je leert om fysiek, geestelijk en energetisch steeds meer te aarden, en van daaruit te bewegen. Dit leidt tot kalm evenwicht in plaats van onrustige alertheid, en een uiterst efficiënte manier om met je energie om te gaan. Door de gedetailleerde aanwijzingen en begeleiding van Marc heb ik ontdekt dat taijiquan niet alleen een goede aanvulling is op welke externe krijgskunst dan ook, maar zelfs onontbeerlijk om in deze laatste vorderingen te kunnen maken. Was ik hier maar veel eerder achter gekomen! “