Chi Kung

Chi Kung – Zelfontplooiing van binnenuit, werken aan je weerstand en herstel.

Chi Kung en Tai Chi beoefenen is voor iedereen die wil werken aan zijn/haar innerlijke en uiterlijke welzijn. Het is een ideale manier om te werken aan je mentale en fysieke weerstand en bevordert herstel na een periode van ziekte of andere malheur.Tevens is het zeer geschikt als training voor valpreventie en stabiliteit.

Trainingsvormen in PDF:

Chi Kung Coiling set

Yi Jin Jing compleet

Chi Kung standing practice Overview

De lessen Chi Kung en Tai Chi verlopen weer volgens het reguliere schema (zie pagina “lesrooster”).

“…Heel veel dank voor de fijne Chi Kung lessen – het heeft mij veel evenwicht gebracht…”

Geef je nu op:

Ons contactformulier is in onderhoud, wilt u zo vriendelijk zien ons te mailen via m.jongsten@gmail.com? Bij voorbaat dank.

Bij Tai Chi/Chi Kung Leiden beoefenen we de Chinese disciplines vanuit het oogpunt van de “Levenskunst”. Dat wil zeggen dat we in theorie en praktijk voorbij de “gymnastiek” proberen te kijken en te doen en dus ook voorbij een zekere mate van vrijblijvendheid willen komen. Dit houdt in dat we tijdens de lessen veel aandacht besteden aan de mentale en fysieke aspecten van het begrip Levenskunst en dat er in het centrum ook informatie te krijgen is hierover. Want, wat houdt dat dan in, het perspectief Levenskunst? Daar kunt u tijdens de cursussen een antwoord op krijgen.

Hieronder vind u alvast 2 artikelen die de geest van de lessen van Chi Kung Leiden weergeven:

Levenskunst als gids

De metafoor FOTOvan de Weg binnen de spirituele disciplines

“…..Ik merk overigens dat de taichi- en chikunglessen die ik bij je heb gevolgd veel helpen om de innerlijke rust te krijgen die voor mijn werkzaamheden nodig zijn. Zo komt alles uiteindelijk heel mooi samen……”.

Thuiswerk overzicht: Chi Kung standing practice Overview

Chi Kung betekent letterlijk het ontwikkelen/cultiveren van chi, de levensenergie. Het is een vitaal onderdeel van de Chinese geneeskundige en martiale tradities. Voor gezonde mensen biedt het een mogelijkheid om die gezondheid te behouden en versterken. Zieken kunnen met Chi Kung stap voor stap hun vitaliteit herwinnen. Ouderen houden op deze manier contact met hun jeugdige veerkracht. Jonge mensen kunnen hun kracht ermee leren beheersen en richting geven.

Standing dynamics

Binnen de Chi Kung traditie zijn er tal van richtingen en interpretaties. Een van de meest oorspronkelijk stijlen is Zhan Zhuang Chi Kung, vrij vertaald “staan als een boom”. Zhan Zhuang (spreek uit: “djam djong”) is een compleet systeem voor het cultiveren van Chi. In Zhan Zhuang Chi Kung komen gezondheidsoefening, martiale kunst en lichaamsbewustzijn samen en worden aanpassingsvermogen en immuniteit versterkt. Het is de kunst van het opladen van je persoonlijke accu.

Peter den Dekker

Peter den Dekker

De spil van de Chi Kung training bij Tai Chi/Chi Kung Leiden bestaat uit oefeningen uit de zogenaamde standing dynamics, ook wel genoemd “staan als een boom”. Hierbij vormt het (leren) staan de basis voor alle verdere oefenvormen, statisch of dynamisch. Hierdoor verbetert men de interne lichaamsstructuur. Deze fascinerende trainingsvorm is even eenvoudig als briljant en is een onmisbare “tool” in deze veeleisende tijd. Om hier meer over te lezen: www.standingdynamics.com de website van Peter den Dekker, de officiele vertegenwoordiger van standing dynamics in Nederland.

Zhan Zhuang Chi Kung (staan als een boom).

Onder het motto: “staan als een boom – zelfontplooiing van binnenuit” gaan we ons bezig houden met de beoefening van deze fascinerende Chinese bewegingskunst. De groepen staan open voor zowel beginners als gevorderden. Omdat de niveauverschillen voornamelijk van interne aard zijn, is het geen probleem dat mensen met verschillende niveaus van ervaring tegelijk oefenen. De begeleiding zal in hoge mate individueel zijn, maatwerk dus!

Voor veel mensen is de eerste kennismaking met de eenvoudige, maar zeer krachtige oefeningen van het chi kung een enorme “eyeopener”. “Dat je op zo’n eenvoudige manier zoveel kunt bereiken….” Het geheim ligt in het feit dat je door relatief kleine bewegingen alsmaar te herhalen, subtiele, maar zeer duurzame veranderingen in je lichaam en in je geest kunt bewerkstelligen. Die veranderingen hebben invloed op de ‘chi’, onze levensenergie, die bij elk mens actief is. De mate van vitaliteit, die we als mens ervaren, hangt in hoge mate af van de mate waarin onze ‘chi’ vrij kan stromen. Zijn er blokkades, dan wordt het stromen van onze chi beperkt en ervaren we een bepaalde mate van ongemak. Door middel van chi kung kunnen we leren hoe we zelf invloed kunnen uitoefenen op onze vitaliteit.

Al snel zul je in staat zijn om de oefeningen zelfstandig, waar dan ook uit te voeren. Met chi kung oefeningen in je rugzak heb je een middel in handen om jezelf te activeren bij vermoeidheid of even tot rust te komen bij stress. Zo kun je de dag weer met vitaliteit tegemoet treden.
20160220_093842