Tai Chi/Chi Kung voorjaar 2021.

Leer luisteren naar het fluisteren van je lichaam… Learn to listen to the whispering of your body…

Tai Chi en Chi Kung – Zelfontplooiing van binnenuit, werken aan je weerstand en herstel.

Nieuws:

Hallo allemaal,

Hier even wat mededelingen mbt de komende periode van mbt feestdagen enzo.

Allereerst wat minder feestelijks, de meditatieles van maandag 19 april gaat niet door ivm een uitvaart waar ik heen moet, ik zal wel overdag in het park zijn.

De wapenles voor de dojo kan wat mij betreft gewoon doorgaan, onder leiding van bijvoorbeeld Bas, Pieter of Erik. Geef maar aan of dat kan.

Dan is er op dinsdag 27 april weer Koningsdag met wellicht daaraan gekoppelde festiviteiten. De lessen vallen dan uit.

Bevrijdingsdag op 5 mei valt op een woensdag en heeft dus voor het huidige rooster geen invloed.

Van woensdag 12 mei t/m zondag 16 mei zal ik een paar dagen op vakantie zijn en vallen de lessen op woensdag, donderdag en vrijdag uit (ook in het park).

Op maandag 24 mei is het tweede Pinksterdag en ook dan vallen de lessen uit (park en dojo).

In principe gaan de lessen in de periode daarna weer volgens schema door en hopen we natuurlijk allemaal dat we binnenkort weer in soepeler “vaarwater” komen.

Ik wens jullie allemaal fijne dagen en tot spoedig ziens!

De aard van de beoefening houdt in dat we solo oefeningen doen, op zo’n minimaal 2 meter uit elkaar. We schreeuwen/hijgen niet en ook zullen we niet veel transpireren. De beoefening valt hierdoor ruimschoots binnen de richtlijnen van de RIVM.

Chi Kung en Tai Chi beoefenen is dus veilig voor iedereen, die wil werken aan zijn/haar innerlijke en uiterlijke welzijn. Het is een ideale manier om te werken aan je mentale en fysieke weerstand en bevordert herstel na een periode van ziekte of andere malheur.

Hierbij de nieuwste nieuwsbrief:

Nieuwsbrief ACL TCCK 10

Nieuwsbrief ACL TCCK 9

Nieuwsbrief ACL TCCK 7

Nieuwsbrief ACL TCCK 6

Nieuwsbrief ACL TCCK 5

Nieuwsbrief ACL TCCK 4

Nieuwsbrief ACL TCCK 3

Nieuwsbrief ACL TCCK 2

Ons contactformulier is in onderhoud, wilt u zo vriendelijk zien ons te mailen via m.jongsten@gmail.com? Bij voorbaat dank.

[contact-form-7 id=”5″ title=”Contact form 1″]

Gedurende het huidige seizoen zal er extra veel aandacht zijn voor het “meditatieve aspect” van Tai Chi en Chi Kung. Ik hoor vaak van deelnemers of toekomstige deelnemers dat ze de beoefening van deze bewegingskunsten in verband brengen met het beoefenen van meditatie. Wanneer we meditatie zien als een methode voor zelfonderzoek (“eerste persoonsonderzoek”) klopt dat wat mij betreft helemaal en sluit dat helemaal aan bij het idee van Boeddhistische meditatie. Denk je bij meditatie aan een methode om (al is het maar kort) de realiteit te ontvluchten, dan moet ik je helaas teleurstellen. De beoefening van Tai Chi, Chi Kung, alsmede Meditatie zijn er op gericht om onze beleving van de realiteit juist te intensiveren, waardoor we een zo volledig mogelijke manier in het leven kunnen staan.
Daarom blijven we veel aandacht leggen op de mentale aspecten die een rol spelen bij de beoefening van de Chi Kung en de Tai Chi. Natuurlijk die aspecten, die behulpzaam zijn bij de beoefening, maar vooral ook die elementen die de beoefening kunnen remmen. We moeten dan denken aan bepaalde gewoontepatronen en zaken als een ingesleten “arbeidsethos” (manier van werken), die ons vaak zodanig in een keurslijf houden dat onze verdere persoonlijke ontwikkeling bemoeilijkt wordt. We zullen proberen van deze zaken bewust te worden, waarna het makkelijker wordt om uit hun greep te komen en op die manier onze persoonlijke vrijheid te vergroten en onze levenssituatie te verrijken.

In de bovenzaal is ook een kast aanwezig met daarin boeken die een positieve bijdrage kunnen leveren aan dit proces.

Voor alle groepen telt nog steeds dat je op elk moment kunt instromen. Uit ervaring blijkt dat je na enkele weken je draai wel kunt vinden. Bovendien heeft de leerstof geen lineair karakter en maakt het dus niet echt uit op welk moment van de tijdslijn je instapt. Wel is het misschien handig om eens iets te lezen over het gaan/bewandelen van een “pad of weg”.
De metafoor van de Weg en Levenskunst of iets over het begrip Levenskunst, een kernbegrip bij de beoefening van Tai Chi/Chi Kung Leiden. Levenskunst als gids

taichizwartrood2

 

Posted in Nieuws, Start nieuwe cursussen | Comments Off on Tai Chi/Chi Kung voorjaar 2021.

Staan als een boom…….; Spelen als de wind!

Vanaf heden is er een speciale serie workshops voor mensen, die muziek maken. Of je nu alleen voor je plezier speelt of musiceert in een van de vele orkesten die Nederland rijk is, de standing dynamics workshops zullen een wereld voor je openen!

Stilstaan als basis van bewegen? Even eenvoudig als effectief…..! De millennia oude bewegingskunst Chi Kung biedt mogelijkheden, die in het huidige, westerse, vormingsklimaat praktisch onbekend zijn. Het werkt als een fitness systeem van binnenuit, door te werken aan onze innerlijke structuur. Een spiersysteem dat er niet alleen voor zorgt dat onze houding correct is, maar eveneens zorgt voor een gezonde, diepe buikademhaling. Onmisbaar bij het musiceren, ongeacht het instrument.

Tijdens de workshops gaan we kennismaken met de basishoudingen uit de zgn. “standing dynamics” een van oorsprong Taoïstische bewegingsleer. Deze houdingen bevinden zich aan de basis van een serie oefeningen, die ons in staat stellen onze fysieke en mentale coördinatie steeds verder te verfijnen. Een bijzonder effectieve “tuningsmethode” voor de fijne motoriek, onmisbaar bij het bespelen van een muziekinstrument op elk niveau. De training zal gepaard gaan met een uitgebreide uitleg en er zal veel ruimte zijn om vragen te stellen.

Op dit moment wordt er een programma samengesteld. Heb je interesse, persoonlijk of vanuit het orkest waarin je speelt, neem dan even contact op:

Marc Jongsten 06-29518441 of m.jongsten@gmail.com

Posted in Nieuws, Start nieuwe cursussen | Comments Off on Staan als een boom…….; Spelen als de wind!

Tai Chi en Chi Kung als inspiratiebron voor beeldende kunst: Zhuang Zi Dialogue.

De beeldend kunstenaar Mark Verdoes laat zich sinds een aantal jaren inspireren door de Taoistische geschriften uit de Zhuang Zi en de Tao Te Tjing. Het werk wat hieruit voort is gekomen kunt u vinden op zijn website onder de titel: “Zhuang Zi Dialogue”. Prachtige schilderijen en objecten waarbij de omgang met het begrip “vergankelijkheid” een kernelement is. Neem eens een kijkje op de website www.markverdoes.com en ervaar een geheel eigen interpretatie van “krijgskunst”.

BreatingMindOpens

Posted in Nieuws | Comments Off on Tai Chi en Chi Kung als inspiratiebron voor beeldende kunst: Zhuang Zi Dialogue.

Diploma eerste rijkserkende Chi Kung leraar van Nederland is binnen….

Afgelopen december heeft Marc Jongsten bij het FOG (Federatie Oosterse Gevechtskunsten) met goed gevolg het examen voor Rijkserkend Chi Kung leraar niveau 3 afgelegd. Hiermee zijn een 2-tal zaken een feit, allereerst hebben de bestuursleden van het FOG, geholpen door een aantal specialisten, het voor elkaar gekregen om voor het eerst een door de overheid erkende opleidng tot Chi Kung docent vorm te geven. Voorwaar geen sinecure..! Daarom ook vanaf deze plek van harte proficiat voor het team van de FOG en dat er nog vele opleidingen mogen volgen! Het tweede feit is dat  Chi Kung Leiden nu beschikt over een hoofddocent met de hoogste bevoegdheid in Nederland! Deze week kreeg Marc dan ook uit handen van Gerrit Bartus Dielissen het fel begeerde papiertje uitgereikt.

IMG_0045  ChiKungDiploma001

Posted in Nieuws | Comments Off on Diploma eerste rijkserkende Chi Kung leraar van Nederland is binnen….